Voorwaarden

De visumvoorwaarden voor reizen naar India

Het is belangrijk om vóór het aanvragen van het visum India te controleren of aan alle voorwaarden op deze pagina wordt voldaan. Reizigers die niet voldoen aan één of meerdere voorwaarden kunnen geweigerd worden bij het boarden van hun vlucht, of bij aankomst in India. De visumvoorwaarden van India zijn afhankelijk van het gekozen visumtype.

In het voorjaar van 2019 zijn de voorwaarden van de online aanvraagprocedure versoepeld, waardoor nu vrijwel alle reizigers met de Nederlandse nationaliteit in aanmerking komen voor het e-visum India.

Voorwaarden die altijd van toepassing zijn

Ongeacht het visumtype, de reisduur en het reisdoel, zijn er een aantal voorwaarden die altijd van toepassing zijn wanneer naar India wordt gereisd. Alleen reizigers met de Indiase nationaliteit hoeven niet aan deze voorwaarden te voldoen. Elke reiziger dient bij aankomst in India bij zich te hebben:

  • het paspoort dat is gebruikt bij het aanvragen van het visum
  • een paspoort* dat nog minimaal zes maanden geldig is en minimaal twee lege pagina's bevat
  • een terug- of doorreisticket, om aan te tonen dat het land binnen de toegestane verblijfsduur weer wordt verlaten
  • een bankrekeningafschrift, waaruit blijkt dat er voldoende middelen zijn om de reis te voltooien
* Let op: Visums voor India zijn altijd gekoppeld aan één paspoort. Als dat paspoort niet meer geldig is, moet zowel dat ongeldige paspoort als het nieuwe, geldige paspoort worden meegenomen op reis. In Nederland wordt bij uitgifte van een nieuw paspoort het oude paspoort meestal ingenomen, of geperforeerd. In beide gevallen vervalt als gevolg daarvan ook direct de geldigheid van het gekoppelde visum India. Er moet dan met het nieuwe paspoort opnieuw een visumaanvraag worden ingediend.

Specifieke voorwaarden voor online aanvragen

Er bestaan twee soorten visums voor India. In het verleden waren er alleen fysieke stickervisums, die op het consulaat werden aangebracht in de paspoorten van reizigers. Sinds 2014 wordt er ook een elektronische variant uitgegeven; het zogenaamde e-visum. De voordelen hiervan bestaan uit een eenvoudigere online aanvraagprocedure, snellere toekenning en gereduceerde kosten. Het e-visum wordt dan ook aanbevolen voor alle reizigers die voldoen aan de onderstaande voorwaarden.

Arriveren per vliegtuig is met het e-visum India alleen toegestaan op deze luchthavens:

Ahmedabad (AMD), Amritsar (ATQ), Siliguri (IXB), Bhubaneswar (BBI), Bengaluru (BLR), Calicut (CCJ), Chennai (MAA), Chandigarh (IXC), Kochi (COK), Coimbatore (CJB), Delhi (DEL) , Gaya (GAY), Dabolim (GOI), Guwahati (GAU), Hyderabad (HYD), Jaipur (JAI), Kolkata (CCU), Lucknow (LKO), Madurai (IXM), Mangaluru (IXE), Mumbai (BOM), Nagpur (NAG), Port Blair (IXZ), Pune (PNQ), Tiruchirappalli (TRZ), Thiruvananthapuram (TRV), Varanasi (VNS), Visakhapatnam (VTZ)

Arriveren per boot of cruiseschip is met het e-visum India alleen toegestaan in deze havens:

Chennai, Kochi, Mormugao, New Mangalore, Mumbai

Daarnaast gelden de volgende voorwaarden voor het e-visum India

  • Het reisdoel is zakelijk of toeristisch (daaronder valt ook een bezoek aan vrienden of familie)
  • De reiziger gaat geen dienstbetrekking aan in India
  • De reiziger werkt niet voor een NGO en gaat geen vrijwilligerswerk uitvoeren
  • De reiziger gaat geen studie volgen aan een Indiase onderwijsinstelling
  • De reiziger verlaat India op één van bovengenoemde locaties, of via een Immigration Check Post*
* Op vrijwel alle vliegvelden en bij vrijwel alle grote grensovergangen van India zijn Immigration Check Posts (ICP's) te vinden.

Een tijger in India

Voldoet u aan de voorwaarden?

Reizigers die voldoen aan alle voorwaarden van het e-visum voor India zoals hierboven genoemd, kunnen direct starten met de online aanvraagprocedure. Merk op dat behalve de voorwaarden op deze pagina ook rekening gehouden dient te worden met de geldigheidstermijn en de maximale verblijfsduur van de elektronische visums. Lees meer over de werking van de online aanvraagprocedure en open het aanvraagformulier middels de onderstaande knop.

Reizigers die niet voldoen aan alle voorwaarden op deze pagina, kunnen alsnog terecht bij het consulaat voor een fysiek stickervisum. Lees daarover meer op de pagina over fysieke visums voor India.