FAQ Visums India

Veel gestelde vragen over het visum

Reizigers naar India hebben vaak vragen over het visum. Komen ze in aanmerking voor het elektronische visum? Hoe kan het worden aangevraagd? Hoe lang is het geldig? Op deze pagina vindt u deze en veel meer vragen met de bijbehorende antwoorden.

Is een visum verplicht?

Ja. Alle reizigers met een Nederlandse en Belgische nationaliteit zijn verplicht een visum India aan te vragen. Pas nadat de visumaanvraag is verwerkt en een geldig visum is toegekend mag de reis naar India beginnen. De visumplicht geldt tevens voor kinderen en baby’s. Hiervoor maakt het niet uit of ze een eigen paspoort hebben of staan bijgeschreven in het paspoort van hun ouders.

Moet ik een elektronisch visum of stickervisum aanvragen?

Er zijn verschillende soorten visums waarmee naar India gereisd mag worden. Er zijn elektronische visums, welke online zijn aan te vragen. Ook zijn er fysieke visums (stickervisums) die in het paspoort van de reiziger worden geplakt, deze zijn niet online aan te vragen. Indien u voldoet aan de voorwaarden van het visum voor India wordt geadviseerd hier gebruik van te maken, elektronische visums zijn namelijk goedkoper, eenvoudiger en sneller aan te vragen dan stickervisums.

Hoe kan ik een visum aanvragen?

Het elektronische visum kan online worden aangevraagd via deze website. Dat kan door het digitale aanvraagformulier in te vullen, de betaling uit te voeren en twee tot vier werkdagen te wachten. Het visum wordt dan direct na goedkeuring per e-mail toegestuurd.

Wat kost een visum?

Het visum India online aanvragen kost €49,95 per persoon. Aan één aanvraag kunnen meerdere reizigers worden toegevoegd, prijzen blijven ongewijzigd. Spoedaanvragen kosten €17,50 extra. Prijzen zijn inclusief consulaire kosten, iDeal- en Bancontact-transactiekosten en btw. Betalen kan ook met creditcard en PayPal. Lees hier verder over de kosten van het visum.

Hoe kan ik een stickervisum aanvragen?

Als u niet voldoet aan de voorwaarden om een elektronisch visum aan te vragen voor uw reis naar India kunt u een stickervisum aanvragen. Dat is met name het geval indien u langer dan 60 dagen in India wilt verblijven of in dienst wil gaan bij een Indiase organisatie. Het visum dat in de vorm van een sticker in uw paspoort kan worden aangebracht kan niet online worden aangevraagd. Hiervoor moet u een afspraak maken bij een Visum Application Center. In Nederland zijn drie Visum Application Centers voor visumaanvragen voor India. In sommige gevallen is het ook mogelijk uw paspoort per post naar het Visum Application Center te (laten) sturen. Neem hiervoor contact op met het Visum Application Center of met de ambassade van India in Den Haag.

Hoe lang mag ik in India verblijven?

Als u naar India vliegt met gebruik van een online aangevraagd elektronisch visum voor India mag u maximaal 60 dagen in India verblijven. Omdat elektronische visa voor India altijd double-entry visa zijn is het mogelijk om tussentijds eenmaal India te verlaten. Let op: de termijn van zestig dagen blijft hierbij gewoon doorlopen; de tijd die u tussendoor in een ander land verblijft wordt afgetrokken van de zestig dagen verblijftijd in India.

Hoe lang is het visum geldig?

Bij het aanvragen van het visum dient aangegeven te worden wat de verwachte aankomstdatum in India is. Indien de reiziger meer dan 30 dagen later aankomt dan de aankomstdatum die is ingevuld in het visum-aanvraagformulier is het visum niet meer geldig. Indien de reiziger wel op tijd in India aankomt is het visum 60 dagen geldig vanaf de daadwerkelijke aankomstdatum. Indien de reiziger India eenmalig tussendoor verlaat en binnen 60 dagen na de eerste aankomstdatum in India weer terugkomt in India is het visum nog steeds geldig. De geldigheid van 60 dagen is altijd gebaseerd op 60 dagen vanaf de eerste aankomst: dagen dat de reiziger tussendoor het land verlaat worden ook meegerekend in de 60 dagen geldigheid. Ook is het niet toegestaan India vaker dan eenmalig tussentijds te verlaten met een online aangevraagd visum. Indien de reisplannen niet in lijn zijn met bovengenoemde geldigheidseisen dient een stickervisum voor India aangevraagd te worden bij da ambassade van India. Lees verder op de pagina over de geldigheid van het visum India.

Eten in India

Ik kom per boot aan, kan ik online een visum aanvragen?

Alleen als uw boot India bereikt in Chennai, Cochin, Mormugao (bij Goa), New Mangalore (bij Mangalore) en Mumbai is het mogelijk toegang te krijgen tot India met een visum dat u online heeft aangevraagd. Indien u op een andere locatie India in reist per boot dient u een stickervisum aan te vragen bij de ambassade van India.

Worden aanvragen altijd goedgekeurd?

Het komt erg weinig voor dat visumaanvragen worden afgekeurd, indien de reiziger voldoet aan de voorwaarden van het visum. In de praktijk komt afwijzing alleen voor indien de reiziger op een zwarte lijst staat van de douane van India. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als de douanebeambte vermoedt dat er een kans is dat de reiziger een risico vormt voor de veiligheid in India. Het komt echter wel voor dat het langer duurt dan enkele dagen voordat het visum India wordt toegekend. Gemiddeld wordt het visum India na twee dagen toegekend, meestal in elk geval binnen vier werkdagen. De douane van India biedt echter geen enkele garantie over de maximale levertermijn. Vraag een visum voor India daarom altijd ruim op tijd aan, liefst een week voor vertrek.

Kan ik mijn visumaanvraag wijzigen of annuleren?

Zodra u de betaling voor het visum heeft voldaan is het niet meer mogelijk wijzigingen aan te brengen in uw reservering of deze te annuleren. Ook als u ziet dat u een (of meerdere) fouten heeft gemaakt bij het invullen van het aanvraagformulier is het niet meer mogelijk deze te corrigeren nadat de betaling is verwerkt. Betalingen met iDeal en Bancontact worden direct verwerkt. Indien u toch een wijziging wilt aanbrengen kunt u volledig opnieuw een visum aanvragen. Het reeds aangevraagde visum kan niet worden gerestitueerd. Let op: als u een fout heeft gevonden in uw aanvraag, probeer dan niet er toch mee naar India te reizen. Indien de fout wordt opgemerkt wordt u niet toegelaten tot India en dient u op eigen kosten direct terug te vliegen naar het land van herkomst.

Moet ik mijn visum uitprinten?

Ja. U dient het visum India dat u per e-mail ontvangt uit te printen en mee te nemen naar India.

Is dit de officiële website voor het aanvragen van een visum?

Deze website is ontwikkeld ter ondersteuning van reizigers bij het aanvragen van het officiële visum. Alle aanvragen voor visums voor India worden verwerkt door de overheid van India. Deze website maakt daarvan op geen enkele wijze deel uit en treedt op als visumdienst/tussenpartij. Aanvragen via deze website heeft onder meer als voordeel dat veel uitleg in het Nederlands beschikbaar is en dat u uw visum kunt afrekenen middels veilige Nederlandse en Belgische betaalmethoden. Ook worden alle aanvragen via deze website handmatig gecontroleerd, voordat ze door de Indiase overheid worden beoordeeld. Daardoor wordt vaak voorkomen dat een visum foutief wordt ingediend en daardoor wordt afgewezen of ongeldig wordt verklaard. Het is tevens mogelijk om het visum rechtstreeks bij de Indiase visumdienst in te dienen. Houdt hierbij wel rekening met transactiekosten, koersopslag van uw creditcardmaatschappij en het ontbreken van Nederlandstalige uitleg en een Nederlandstalige helpdesk.