FAQ Visums India

Veelgestelde vragen over het visum

Reizigers naar India hebben vaak vragen over het visum. Komen ze in aanmerking voor het elektronische visum? Hoe kan het worden aangevraagd? Hoe lang is het geldig? Op deze pagina vindt u deze en veel meer vragen met de bijbehorende antwoorden.

Is een visum verplicht?

Ja. Alle reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit zijn verplicht een visum India aan te vragen. Pas nadat de visumaanvraag is verwerkt en een geldig visum is toegekend mag de reis naar India beginnen. De visumplicht geldt tevens voor kinderen en baby’s.

Moet ik een elektronisch visum of stickervisum aanvragen?

Er zijn verschillende soorten visums waarmee naar India gereisd mag worden. Er zijn elektronische visums, welke online zijn aan te vragen. Ook zijn er fysieke visums (stickervisums) die in het paspoort van de reiziger worden geplakt, deze zijn niet online aan te vragen. Indien u voldoet aan de voorwaarden van het e-visum voor India wordt geadviseerd hier gebruik van te maken, elektronische visums zijn namelijk goedkoper, eenvoudiger en sneller aan te vragen dan stickervisums.

Hoe kan ik een visum aanvragen?

Het elektronische visum kan online worden aangevraagd via deze website. Dat kan door het digitale aanvraagformulier in te vullen, de betaling uit te voeren en een aantal documenten te uploaden. Het visum wordt dan direct na goedkeuring per e-mail toegestuurd.

Wat kost een visum?

Het visum India online aanvragen kost € 59,95 per persoon (voor het visum met een geldigheidsduur van 30 dagen). Aan één aanvraag kunnen meerdere reizigers worden toegevoegd, prijzen blijven ongewijzigd. Spoedaanvragen kosten € 17,50 extra. Prijzen zijn inclusief consulaire kosten, iDEAL- en Bancontact-transactiekosten en btw. Betalen kan ook met creditcard, PayPal, Google Pay en Apple Pay. Lees hier verder over de kosten van het visum.

Hoe kan ik een stickervisum aanvragen?

Als u niet voldoet aan de voorwaarden om een elektronisch visum aan te vragen voor uw reis naar India kunt u een stickervisum aanvragen. Dat is met name het geval indien u langer dan 90 dagen in India wilt verblijven of in dienst wil gaan bij een Indiase organisatie. Het visum dat in de vorm van een sticker in uw paspoort kan worden aangebracht kan niet online worden aangevraagd. Hiervoor moet u een afspraak maken bij een Visa Application Center. In Nederland zijn drie Visa Application Centers voor visumaanvragen voor India. In sommige gevallen is het ook mogelijk uw paspoort per post naar het Visa Application Center te (laten) sturen. Neem hiervoor contact op met het Visa Application Center of met de ambassade van India in Den Haag.

Hoe lang mag ik in India verblijven?

Als u naar India vliegt met gebruik van een online aangevraagd elektronisch visum voor India mag u maximaal 30 of 90 dagen (toerisme) of 180 dagen (zaken) in India verblijven. Omdat elektronische visa voor India altijd double-entry of multiple-entry visa zijn is het mogelijk om tussentijds India te verlaten.

Hoe lang is het visum geldig?

Bij het aanvragen van het visum dient aangegeven te worden wat de verwachte aankomstdatum in India is. Aanvragen voor visa met een geldigheidsduur van 30 dagen worden nooit eerder dan 21 dagen voor de verwachte aankomstdatum verwerkt om te voorkomen dat de geldigheid van het visum verloopt voordat de reis naar India plaatsvindt. Indien de reiziger binnen 30 dagen na toekenning van het visum in India arriveert, is altijd een verblijf van 30 dagen toegestaan. Deze maximale verblijfsduur loopt door als de reiziger het land tussendoor verlaat en vervolgens weer terugreist naar India.

Met een e-visum met een geldigheidsduur van een jaar mogen reizigers binnen een jaar na toekenning een onbeperkt aantal reizen naar India maken. Voor toeristen geldt dat ieder verblijf maximaal 90 dagen mag duren. Binnen een kalenderjaar mogen reizigers met dit visum maximaal 180 dagen in India doorbrengen. Voor zakenreizigers geldt dat zij per visum of kalenderjaar maximaal 180 dagen in India mogen doorbrengen. Dit mogen 180 aaneengesloten dagen zijn, maar het totale aantal dagen mag ook over meerdere reizen worden verspreid.

Eten in India

Ik kom per boot aan, kan ik online een visum aanvragen?

Alleen als uw boot India bereikt in Chennai, Cochin, Mormugao (bij Goa), New Mangalore (bij Mangalore) en Mumbai is het mogelijk toegang te krijgen tot India met een visum dat u online heeft aangevraagd. Indien u op een andere locatie India inreist per boot dient u een stickervisum aan te vragen bij de ambassade van India

Worden aanvragen altijd goedgekeurd?

Het komt erg weinig voor dat visumaanvragen worden afgekeurd, indien de reiziger voldoet aan de voorwaarden van het visum. In de praktijk komt afwijzing alleen voor indien de reiziger op een zwarte lijst staat van de douane van India. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als de douanebeambte vermoedt dat er een kans is dat de reiziger een risico vormt voor de veiligheid in India. Het komt echter wel voor dat het langer duurt dan enkele dagen voordat het visum India wordt toegekend. Gemiddeld wordt het visum India na zeven dagen toegekend. De douane van India biedt echter geen enkele garantie over de maximale levertermijn. Vraag een visum voor India daarom altijd ruim op tijd aan.

Kan ik mijn visumaanvraag wijzigen of annuleren?

Zodra u de betaling voor het visum heeft voldaan is het niet meer mogelijk wijzigingen aan te brengen in uw aanvraag of deze te annuleren. Ook als u ziet dat u een (of meerdere) fouten heeft gemaakt bij het invullen van het aanvraagformulier is het niet meer mogelijk deze te corrigeren nadat de betaling is verwerkt. Indien u toch een wijziging wilt aanbrengen kunt u volledig opnieuw een visum aanvragen. Het reeds aangevraagde visum kan niet worden gerestitueerd. Let op: als u een fout heeft gevonden in uw aanvraag, probeer dan niet er toch mee naar India te reizen. Indien de fout wordt opgemerkt wordt u niet toegelaten tot India en dient u op eigen kosten direct terug te vliegen naar het land van herkomst.

Moet ik mijn visum uitprinten?

Ja. U dient het visum India dat u per e-mail ontvangt uit te printen en mee te nemen naar India.

Is dit de officiële website voor het aanvragen van een visum?

Deze website is ontwikkeld ter ondersteuning van reizigers bij het aanvragen van het officiële visum. Alle aanvragen voor visums voor India worden verwerkt door de overheid van India. Deze website maakt daarvan op geen enkele wijze deel uit en treedt op als visumdienst/tussenpartij. Aanvragen via deze website heeft onder meer als voordeel dat veel uitleg in het Nederlands beschikbaar is en dat u uw visum kunt afrekenen middels veilige Nederlandse en Belgische betaalmethoden. Ook worden alle aanvragen via deze website handmatig gecontroleerd, voordat ze door de Indiase overheid worden beoordeeld. Daardoor wordt vaak voorkomen dat een visumaanvraag foutief wordt ingediend en daardoor wordt afgewezen of ongeldig wordt verklaard. Het is tevens mogelijk om het visum rechtstreeks bij de Indiase visumdienst in te dienen. Houdt hierbij wel rekening met transactiekosten, koersopslag van uw creditcardmaatschappij en het ontbreken van Nederlandstalige uitleg en een Nederlandstalige helpdesk.