Visum India

Alle informatie over het visum India

Om naar India te kunnen reizen is het noodzakelijk om vooraf een visum aan te vragen. Dit geldt voor alle reizigers met een Europese nationaliteit. Daaronder vallen alle Nederlanders die naar India reizen voor een zakenreis, een vakantie of een bezoek aan vrienden of familie. De visumplicht geldt ook voor minderjarigen.

Het visum India in het kort

Het visum India kan online worden aangevraagd en is 365 dagen geldig voor een onbeperkt aantal reizen. Wel zijn er restricties aan de maximale verblijfsduur; zowel per reis als in totaal. Lees op deze website alles over de voorwaarden, de geldigheidstermijn en de aanvraagprocedure.

Het visum India kan online worden aangevraagd en is een jaar geldig. Dien uw aanvraag direct in na het vastleggen van uw verblijfslocatie in India.

Voor toeristische reizen naar India

Voor een vakantie naar India, of een bezoek aan vrienden of familie in India, is een toeristenvisum nodig. Indien het verblijf in India minder dan 90 aaneengesloten dagen bedraagt, kan de aanvraag online worden ingediend. Het visum wordt dan per e-mail toegezonden en is vanaf de dag van toekenning een jaar geldig. Het is toegestaan met één toeristenvisum meerdere keren India in te reizen. Er is geen restrictie op de totale verblijfsduur binnen de geldigheidstermijn van een jaar, zo lang elk verblijf maximaal 90 dagen duurt.

Nu een toeristenvisum aanvragen

Voor zakenreizen en werken in India

Het zakenvisum is bedoeld voor personen die voor hun werk naar India reizen. Het is geschikt voor bijeenkomsten met (mogelijke) zakenpartners, conferenties, seminars, trainingen en werving van personeel. Ook is het toegestaan met een zakenvisum specialistisch werk uit te voeren, mits de reiziger dit doet in dienst van een organisatie die buiten India is gevestigd en dus niet in dienst treedt van een lokale organisatie. De geldigheidstermijn bedraagt een jaar vanaf het moment van toekenning en elk verblijf mag maximaal 180 aaneengesloten dagen duren. Daarnaast mag de totale verblijfsduur van alle reizen met één zakenvisum opgeteld niet meer dan 180 dagen bedragen.

Nu een zakenvisum aanvragen

De online aanvraagprocedure

De toeristische en zakelijke visums, zoals hierboven beschreven, zijn beide zogenaamde e-visa. Dat houdt in dat ze volledig elektronisch worden verwerkt en toegekend. Het indienen van een aanvraag gaat via een online aanvraagformulier. Daarin wordt gevraagd naar de gegevens van de reiziger alsmede reisplannen voor de eerstvolgende reis naar India. Na het invullen van deze gegevens kunnen de visumkosten online worden voldaan, dat kan per iDeal, Bancontact, Paypal of creditcard. Ten slotte dient voor elke reiziger een paspoortscan en pasfoto te worden geüpload, waarna de aanvraag direct in behandeling wordt genomen.

Maximaal vier dagen later wordt de aanvraag gekeurd. Indien alles in orde is wordt het visum als PDF-bestand per e-mail toegestuurd. Het moet vervolgens worden geprint (in kleur) en tijdens de reis bij het paspoort worden bewaard. Zowel bij het inchecken en/of boarden als bij aankomst in India moet deze print worden overhandigd. Lees meer over de online aanvraagprocedure in de uitlegpagina op deze website.

Een visumsticker via het consulaat

In 2019 zijn de vereisten en voorwaarden voor de e-visums aanzienlijk versoepeld. Het is daardoor voor de meeste reizigers niet meer nodig om de 'oude' procedure te volgen, waarbij een fysiek visum in het paspoort wordt aangebracht op het consulaat van India. Dat is nu alleen nog noodzakelijk voor reizigers die niet aan de voorwaarden van het e-visum India voldoen.

Reizen naar India

Samenvatting van het e-visum India

  • Nederlanders hebben een visum nodig voor een reis naar India
  • Deze verplichting geldt ook voor meereizende kinderen
  • De aanvraagprocedure verloopt volledig online
  • Binnen één jaar na toekenning kan een onbeperkt aantal keer naar India worden gereisd
  • De maximale aaneengesloten verblijfsduur is 90 dagen (toeristisch) of 180 dagen (zakelijk)
  • De aanvraagkosten kunnen worden voldaan per iDeal, Bancontact, Paypal of creditcard
  • Het visum India wordt binnen vier dagen als PDF per e-mail toegestuurd
  • Dit PDF-bestand moet worden uitgeprint en bij het paspoort worden bewaard
  • Reizigers doen er verstandig aan alle visumvoorwaarden aandachtig te lezen

Heeft u nog vragen over het visum India? Lees dan ook de pagina met veel gestelde vragen.