Covid-19 en het coronavirus in India

Reizen naar India in tijden van Corona

India staat in de twijfelachtige top 3 van zwaarst getroffen landen door het coronavirus (Covid-19); alleen de VS en Brazilië hebben meer geregistreerde besmettingen. Dit heeft uiteraard gevolgen voor uw reis en uw visum voor India. Op deze pagina vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen omtrent corona in India.

Wat is de actuele situatie omtrent corona in India?

Inmiddels is India de grens van 2 miljoen coronabesmettingen gepasseerd: er zijn tot op heden (7 augustus 2020) 2.027.074 gevallen bekend en er zijn 41.585 personen aan het virus overleden. Ondanks de strengste lockdown ter wereld heeft India corona niet in bedwang weten te houden. Ten gevolge hiervan raakten namelijk miljoenen arbeiders werkloos en trokken vanuit de grote steden naar omliggende dorpen, waardoor nieuwe uitbraken veroorzaakt werden. De lockdown geldt nog minimaal tot en met 31 augustus 2020. Vanaf juni zijn er wel enkele versoepelingen doorgevoerd: de lockdown-beperkingen zijn sindsdien alleen nog van toepassing in de “Rode Zones” (vrijwel alle grote steden). Volgens velen is de overheid van India te vroeg geweest met deze versoepelingen en is daarom het aantal besmettingen snel blijven stijgen.

India en coronavirus

Kan ik wel alvast een visum India aanvragen?

Ondanks dat het tot minstens 31 augustus 2020 over het algemeen niet mogelijk is om naar India te reizen (zowel per vliegtuig als via land) is het voor Nederlanders nog steeds mogelijk om een e-visum India aan te vragen op deze website voor een reis later dit jaar. Dit kan zelfs al zonder dat u de aankomst- en vertrekdatum weet. Aanvragen worden in de wacht gezet totdat India weer reizigers toelaat.

Voor reizigers die na 1 juni 2020 een fysiek zakenvisum (behalve het B-3 visum) of een arbeidsvisum toegekend hebben gekregen, geldt er een uitzondering op het inreisverbod; zij mogen inmiddels wel weer naar India reizen, op voorwaarde dat zij twee weken in quarantaine verblijven.

Nu het visum India aanvragen

Kan ik mijn visum India nog gebruiken als ik weer kan reizen?

Het visum voor India is een jaar geldig. De kans is dus aanzienlijk dat het binnen de geldigheidstermijn van het visum weer mogelijk wordt om naar India te reizen. In dat geval kunt u naar alle waarschijnlijkheid gewoon gebruikmaken van het visum India dat u al bezit. Dit is echter nog niet officieel bevestigd door de Indiase overheid.

De Indiase immigratiedienst betaalt per definitie geen kosten van toegekende visums voor India terug, ook al kunt of wilt u uw visum niet meer gebruiken. U kunt de visumkosten, samen met de kosten die u gemaakt heeft voor vluchten en overnachtingen, proberen te declareren bij uw reis- of annuleringsverzekering. Als u een complete reis had geboekt, kunt u de kosten proberen te verhalen bij het reisbureau in kwestie. Er is echter geen garantie dat zij alles vergoeden.

Waar moet ik rekening mee houden als ik al in India ben?

De lockdown in India is minimaal tot en met 31 augustus 2020 van kracht. De beperkingen verschillen per regio, maar voor heel India geldt een avondklok van 21.00 uur tot 05.00 uur. Commerciële vluchten zijn verboden; wel zijn er repatriëringsvluchten Air France – KLM en Lufthansa beschikbaar. De verkoop van de tickets start vaak pas een week voor vertrek en de vluchten zijn alleen te vinden als u zoekt op ‘enkele reis’. Binnenlandse vluchten en bus- en treinreizen zijn wel weer toegestaan. Deze worden echter regelmatig geannuleerd en er zijn lange wachtrijen. Hierbij bent u verplicht om een gezichtsmasker te dragen en in sommige gevallen zult u bij aankomst in een andere staat verplicht in quarantaine moeten blijven. Reizigers dienen een zelf ingevulde gezondheidsverklaring te kunnen tonen om toegang te krijgen tot vliegvelden en bus- en treinstations. Daarnaast dient u om te kunnen reizen in India in het bezit te zijn van een vliegticket, een geldig paspoort, een geldig visum India en een brief van de Nederlandse ambassade. Ook wordt geadviseerd de Covid-19 app “Aarogya Setu” van de Indiase overheid te gebruiken. In sommige staten van India is dit zelfs verplicht. Als uw visum op korte termijn verloopt, kan bij de FRRO online een verlenging worden aangevraagd.

Disclaimer: de situatie verandert per dag en ondanks dat de overheid van India snel was in het treffen van maatregelen wordt er weinig informatie verschaft omtrent de gevolgen voor Indiase visums. Getracht wordt om de informatie op deze pagina zo nauwkeurig en actueel mogelijk te houden, maar hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.